Myntsett 1968
Få årgangsmynter er like omtalt som den berømte 2-øren fra 1968. Men hvorfor er denne mynten så omtalt, hva gjør den så spesiell?
Vi må tilbake til 1965 for å forstå dette, da kom nemlig de første myntsettene fra Det Norske Myntverket, og det begynte litt smått, med lave opplag, hvor man da fikk samtlige årgangsmynter fra året 1965, 66 og 67 i mykplastsett. I starten var ikke disse så populære, men dette skulle komme til å endre seg noen år senere. På 80-tallet var opplagene flere år over 100.000 stk på myntsett.
Men i året 1968 produserte man også myntsett, og Norges Bank oppdaget at man ikke hadde noen 2-øre, så det ble bestemt at man skulle prege det antall som var nødvendig for å fylle de produserte myntsettene dette året. Man hadde nå to typer, et i mykplast (1167 stk), og et i hardplast (2300 stk), som da gjorde til at man fikk et opplag på 2-øren på totalt 3467 stk.
I starten ble faktisk ikke alle settene solgt, og rykter skal ha det til at Norges Bank kontaktet Norsk Numismatisk Forening for å høre om de var interesserte, og der fikk de 5 bestillinger (!). Men etterhvert forsto man at denne 2-øren ville være «mangelvare» hos de fleste samlere, og interessen begynte å skyte fart. Mye takket være media, som hadde overskrifter som «2-øre 1968 verdt 500 kroner!» i 1969. Folk begynte da å sortere og lete gjennom det de hadde av mynter hjemme, og man kan anta at dette var en av årsakene til at myntsamling ble et enda mer populært samleområde på denne tiden.
Flere samlere har også tatt ut 2-øren fra settet for å sette denne inn som enkeltmynt i samlingen, så man vet i dag ikke med sikkerhet hvor mange komplette myntsett som lenger eksisterer.
Mange av myntsettene gikk også til utlandet, men det dukker likevel opp noen i året for salg.